Български национален клуб "Родезийски риджбек"

Български национален клуб "Родезийски риджбек"

Родината на родезийския риджбек е Южна Африка. Там кучето е било позната като "хотентотско ловно куче". По късно става известно като "лъвско куче", защото има куража да лае по лъва и да го държи на разстояние, докато ловецът се прицелва. През 18 и 19 в. в Южна Африка се заселват европейци - англичани, германци, холандци и др. Те водят със себе си от родината си чистокръвни породи за охрана и лов. Европейските кучета, обаче, не издържат на горещините и епидемиите. Тогава заселниците забелязват местното хотентотско куче с обратен косъм на гърба. Гребенът е с форма на кама. Оттук идва и името "риджбек" (гребен на гърба). Хотентотското куче е интелигентно и много подвижно. Очаровани, заселниците кръстосват породата с английски пойнтери, грейхаунди, мастифи и др. , като започва да я развиват в две направления:
- като ловни кучета
- като добри пазачи в семейството.
Външният вид на риджбека е силно, мускулесто и активно куче с цвят светло житен до червено житен. Малко бяло на гърдите и пръстите е допустимо.
Размери мъжкият риджбек е с височина 63,5 до 68,5 см., а женската от 61 до 66 см. Тегло желателно за мъжки кучета 36,5 кг., а за женски 32 кг.
Риджбека е изключително спокойно куче с уравновесена нервна система. Рядко лае.
По FCI е записан под №146, група "кръвоследи". Стандартът е утвърден през 1924 г. във Великобритания. Днес риджбека се ползва с голяма популярност в много страни по света, благодарение на прословутата му привързаност към стопанина си и особено към децата.
Националният киноложки клуб "Родезийски риджбек" е създаден на 08.04.1996 г. с цел: развъждане, разпространение, селекция, както и всички други, свързани с това дейности при спазване на изискванията на FCI, отразени в нейните нормативни документи.
Клубът се представлява от:
Петър Василев президент; тел.02/23 68 89
Владимир Пешев отг. по развъдна дейност; GSM 087/96 41 72 тел.955 82 54
Условия за членство в клуба: член на клуба може да бъде всяко пълнолетно лице, притежаващо куче от породата "Родезийски риджбек" или проявяващо интерес към нея, което приема устава и правилника за дейността на клуба.





{START_COUNTER}