Влез в акаунта си

Ирландски сетер

featured-image

Тегло:

30

-

31

кг.

25

-

27

кг.

Размери:

66

-

68

см.

60

-

63

см.

Живот:

12

-

15

год.

Ирландският сетер е изключително интелигентен и лесно се поддава на обучение. Тези кучета се разбират чудесно с други домашни любимци и често се сприятеляват с хора и други породи, където и да отидат.

Нужда от внимание:

Средна

Интелигентност:

Средна

Съвместно съжителство с деца:

Да

Активност:

Висока

Време за разходки:

2 часа

Ниво на линеене на козината:

Високо

Темперамент на Ирландски сетер:

Голяма порода

Не е подходящо за хора с алергии

Ниско ниво на агресия

Необходимост от обучение

Произход на Ирландски сетер

Ирландия

Вглеждайки се в името на тази порода, веднага може
да познаем страната на нейния произход. Тя е разработена с идеята да бъде в помощ на ловците на птици още преди първата поява на огнестрелните оръжия.

Ирландският сетер е известен с изключително острото си обоняние, което им помага бързо и лесно да надушват къде са пернатите животни. Заемайки с тялото си снижена стойка, почти докосваща земята, тази порода кучета дава знак на
ловците, къде се крият птиците. Докато ирландският сетер се появява на сцената едва в началото на 19-ти век, тази порода е една от първите девет породи, които получават ранно признание от AKC (American Kennel Club) през 1878 г.

Външен вид при Ирландски сетер

Характер и обучение при Ирландски сетер

Характер

Често можете да чуете, че ирландският сетер сякаш
никога не е срещал непознат. Те изглежда приветстват горещо всички – не само собствениците си, а и хората, които срещат навън, докато са на разходка, както и тези, които идват на гости. От тук може да се направи извода, че ирландският сетер не е подходящо куче пазач за дома.

Обучение

Приветливият характер не означава, че обучението на ирландски сетер е просто изживяване. Както всички породи кучета, и
тази изисква последователен и положителен подход към обучението. Ако започнете с вашия ирландски сетер още докато е малко кученце, не забравяйте да осигурите много социализация с хора от всички възрасти и големи и малки животни.

Имайте едно на ум, че в кръвта на ирландския сетер е да проследява дивеч. Тази тяхна черта понякога може да бъде активирана от по-малки домашни любимци. Тенденцията обаче често може да бъде оформена и овладяна с добро, последователно обучение.

Ирландският сетер е изключително интелигентна порода, която бързо се учи. Освен че са естествено подходящи за полеви изпитания, те се справят добре и с гмуркане, ловкост и послушание. Техният внимателен характер и спокойно държание също ги правят добре квалифицирани като терапевтични или служебни кучета. Въпреки това, естественият афинитет на породата към стопанина означава, че те могат да бъдат предразположени към тревожност при раздяла . В сравнение с някои други породи кучета, ирландският сетер не понася особено добре да бъде оставян сам за продължителни периоди от време.

Активност

За да помогнете на това атлетично куче да се чувства щастливо, ще трябва да планирате поне един час енергична активност всеки ден. Тази порода обича енергичната и бърза разходка – самостоятелно тичане, игра „иди-донеси“ с тенис топка или пръчка.

Грижи и отглеждане

Грижата за ирландския сетер е изключително преживяване в приятния смисъл на думата. Тази порода е лоялна и изключително привързана към хората и дома си. Но тази порода има и игрива страна, която радва собствениците – и малки, и големи.

Грижата за красивото червено палто на ирландския сетер не отнема толкова време, колкото си мислите. Подкосъмът става по-тежък през зимата, за да поддържа кучето топло и започва да линее с наближаването на
пролетта. Козината им има необходимост от няколко сесии на четкане на седмица, както и от време на време къпане.

Поддържайте своя ирландски сетер в топ форма с
качествена кучешка храна. Тази активна порода ще се справи добре с богата на протеини формула, която осигурява много гориво за полеви дейности на лов или ежедневна лудория в кучешката градинка.

Важно е да не позволявате на ирландския сетер да поглъща храната си твърде бързо, тъй като тази порода може да бъде склонна към подуване. Кучешкото подуване може да се превърне в животозастрашаващо състояние.

ЗДРАВЕН СТАТУС И ПРОБЛЕМИ

Ирландският сетер е устойчива порода и не е известен с чести здравословни проблеми. Въпреки това, подобно на повечето чистокръвни породи кучета, има някои присъщи заболявания, за които трябва да следите:

· Прогресивна бъбречна атрофия;

· Рак;

· Епилепсия;

· Цьолиакия;

· Дисплазия на тазобедрената става;

· Хипотиреоидизъм.

Развъдници за Ирландски сетер

На територията на България не са открити действащи развъдници. Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ако Вие развъждате представители на породата или познавате такива, свържете се с нас!

Ирландски сетер - цена

Посочените цени са ориентировъчни и не включват представителите на породата с родословие и награди.

950

-

1449

лв.

Любопитно

Ирландският сетер е прода куче, която често пъти се втурва, когато видят вода. Не се притеснявайте, за разлика от много други породи кучета, сетерите са отлични плувци и ще се справят безпроблемно с водата.

Галерия

Подходящи статии

Възстановяване на котка след кастрация | Важни фактори

Вътрешно обезпаразитяване

Дерматит при кучетата: Причини за появата и начини на лечение

бебе куче

Бебе куче | Ръководство за грижа и съвети за отглеждане

Коя е най-подходящата порода за теб?

Кликни тук и разбери коя порода е най-подходяща за твоя характер и начин на живот!